Selecteer hieronder uw gemeente zodat het relevante gemeentelijke beleid getoond kan worden:
Ouders hebben de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kind. Bij opgroeiproblemen bekijken ouders welke mogelijkheden zij hebben voor een oplossing.
De gemeente helpt kinderen met opgroeiproblemen, psychische problemen of een beperking. Voor u als ouder is er hulp bij opvoedproblemen.
Met uw hulpvraag kunt u terecht bij het jeugdteam van de gemeente. Zij gaan met uw hulpvraag aan de slag en informeren u hierover.
De gemeente kan u een persoonsgebonden budget geven voor de hulp en ondersteuning aan uw kind. Met dit pgb kunt u de hulp zelf regelen.
Hulp kan noodzakelijk zijn bij zorgen over de ontwikkeling van uw kind. Een rechter kan beslissen hulp gedwongen op te leggen. Iedereen met zorgen over de veiligheid van een kind, kan die zorgen ook melden.
In de Jeugdwet staat dat gemeenten moeten zorgen voor hulp aan kinderen met opgroeiproblemen, gedragsproblemen, een verstandelijke beperking of psychische problemen en stoornissen.
De gemeente gaat uit van de eigen mogelijkheden (eigen kracht) van u en uw kind. Bijvoorbeeld door hulp te vragen van familie, buren of vrienden. Als dat niet lukt, bekijkt de gemeente welke hulp uw kind nodig heeft en bij uw kind past. Dat kan kortdurende eenvoudige hulp zijn, maar ook langdurige specialistische hulp.
Ook regelt de Jeugdwet dat de gemeente moet zorgen voor preventie. Door preventiemaatregelen kan de gemeente voorkomen dat problemen van kinderen verergeren. Verder moet de gemeente zorgen voor goede uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.
Nee, totdat uw kind 18 jaar is, kan uw kind daar niet zelf over beslissen. Behalve als u - als ouders met gezag - daarmee instemt. Zodra u, of de andere ouder met gezag het er niet mee eens is dat uw kind ergens anders gaat wonen, kan uw kind niet zelf beslissen ergens anders te gaan wonen.
Dat is mogelijk. Maar het hangt er wel vanaf welke hulp uw kind nodig heeft. Een pleeggezin krijgt begeleiding van de pleegzorgorganisatie. Hulp die nodig is bij gedragsproblemen of psychische problemen, krijgt uw kind via de gemeente. Maar het kan ook zijn dat de gemeente uw kind niet kan helpen. In dat geval is het vaak mogelijk hulp te krijgen van een andere zorgverlener.
Deze ruimte is bestemd voor relevante documenten en formulieren van uw gemeente.
Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij deze informatie hier niet kunnen weergeven.